JEMPUT JOIN KAMI

JEMPUT JOIN KAMI
Klik Logo Di Atas

Followers

RADIO ONLINE KOBATFM

Kami telah memulakan siaran 24 jam mulai 02 Julai 2013.

Klik tunein untuk dengar melalui peranti mudahalih.

Monday, 18 February 2013

Empat bekas jeneral tentera dukung Pakatan RakyatKUALA LUMPUR 17 FEB: Tidak pernah berlaku dalam sejarah politik negara apabila bekas- bekas pegawai tinggi tentera kini menyatakan sokongan terbuka terhadap Pakatan Rakyat.

 
Ia ternyata memberi tamparan hebat kepada Umno Barisan Nasional yang semakin hilang sokongan ketika bahang kempen pilihan raya umum 13 mula dirasai.

Mereka adalah Leftenan Jeneral (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid, yang juga bekas Panglima Angkata Tentera Darat Malaysia, Briged Jeneral Datuk Abdul hadi Abdul Khatab dan Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid (Laut) dan Brig Jen (B) Datuk Najmi Ahmad (Kagat).

Keempat-empat mereka semalam memberikan ucapan penuh semangat di hadapan lebih 3,000 rakyat di Ceramah Perdana Jelajah Merdeka Rakyat, Taman Rekreasi, Keramat Wangsa.

Turut hadir dan memberikan pidato, Ketua Umum KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim.

 
 
Antara isu yang ditimbulkan bekas-bekas pegawai tinggi tentera terbabit adalah penyelewengan dalam pembelian senjata melalui tender rundingan terus seperti disuarakan Abdul Ghafir Abdul Hamid.

Beliau turut mempersoalkan RM75 bilion peruntukan untuk tentera yang lesap sejak mula berkhidmat dalam pasukan itu sehingga bersara pada 2005.

Abdul Hadi dalam ucapannya pula mengajak 250,000 bekas pesara tentera melakukan perubahan dengan menumbangkan Umno BN pada PRU 13 akan datang.

 
 
Beliau turut memetik penyelewengan dalam pembelian kapal selam Scorpene dan mencabar Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan dalang kehilangan enjit pesawat TUDM pada 2007.

Perkara sama turut disuarakan Imran Abd hamid yang mengakui tahu tentang selok belok penyelwengan kewangan yang berlaku dalam tentera laut setelah 37 tahun berkhidmat bersama pasukan itu./KD

2 comments:

 1. 1.ADAKAH MEREKA INI BOLEH DAN DIBENARAKAN OLEH KERAJAAN UNTUK MEMPERTIKAIKAN KEPUTUSAN PARLIMENT???
  2.ADAKAH TIADA UNDANG-UNDANG BAGI MENGHALANG PEGAWAI TINGGI "KESELAMATAN" YG TELAH BERHENTI ATAU PENCEN BERBICARA DIPENTAS UMUM???
  3.ADAKAH MEREKA INI TERLEPAS DARI TINDAKAN UNDANG-UNDANG MENYIMPAN RAHSIA (KESELAMATAN) KERAJAAN???
  4.KENAPA MEREKA MELUPAKAN UTK MEMBANYAKAN BERTAUBAT DENGAN MEMBANYAKAN CERAMAH DIPENTAS POLITIK???
  5.KENAPA MEREKA PILIH PEMBANGKANG???
  6.KENAPA SEKARANG MEREKA BERANI BERUCAP DIPENTAS PEMBANGKANG???
  7.KENAPA MEREKA MENENTANG KERAJAAN SELEPAS PENCEN???

  (a) Lt. Jeneral (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid (DARAT)
  (b) Brig. Jenderal (B) Dato’ Abdul Hadi Al-Khattab (UDARA)
  (c) Laksamana Pertama (B) Haji Imran Abdul Hamid (LAUT)
  (d) Brig. Jeneral (B) Dato’ Najmi Ahmad (KAGAT).

  ReplyDelete